(Uppdaterad i december 2024)
Bostadsrättshavare får hyra ut hela sin bostad i andra hand till en annan person ”för självständigt brukande” endast efter att styrelsen gett sitt samtycke. Det innebär att om andrahandshyresgästen självständigt ska kunna använda lägenheten krävs styrelsens samtycke.
OBS! Under hela uthyrningstiden är det Du som bostadsrättshavare som ansvarar för lägenheten. Både när det gäller underhållsansvar för lägenheten, betalning av månadsavgifter och för att andrahandshyresgästen inte orsakar störningar i boendet. Du måste säkerställa att andrahandshyresgästen tecknar en hemförsäkring med ”bostadsrättstillägg”. Uppmana även denne att i förväg studera våra trivselregler (Välkomstbrev och Ordningsregler under ”Dokument”).
Bostadsrättsinnehavaren ska i sin ansökan till styrelsen ange skälen för uthyrning, andrahandshyresgästens namn och under hur lång tid uthyrningen önskas pågå. Du hittar ansökningsblanketten under fliken ”Dokument”, HÄR och du ska inkomma med den till styrelsen i god tid (minst två månader före beräknad uthyrnings-start).
Samtycke till andrahandsuthyrningen ges av föreningen med 12 månader i taget varefter en ny ansökan ska skickas in.
Föreningen har rätt att ta ut en extra avgift av bostadsrättshavaren, för den ökade hanteringen vid andrahandsuthyrning. Brf Rönnens styrelse har (februari, 2024) beslutat att tills vidare inte ta ut någon dylik avgift, något som dock kan komma att ändras.
Grundkraven för uthyrning i andra hand är att man har styrelsens samtycke och har skäl för uthyrningen. Det finns dock vissa undantag då samtycke inte krävs, se mer om detta längst ned på sidan.
Vanliga skäl kan vara:
- Arbete/studier/vård av anhörig på annan ort till vilken man inte kan pendla
- Sjukdom
- Uthyrning till egna barn som ska studera
- Om man har för avsikt att bosätta sig i lägenheten efter pensionering
- Provboende i samboförhållande
Bostadsrättslagen ändrades 1 juli 2014 så att rätten att hyra ut i andra hand vidgades till:
- Om bostaden är svårsåld på grund av marknadsläget
- Uthyrning till närstående, alltså inte enbart till egna barn
- Det finns inte längre något krav på att bostadsrättshavaren ska ha för avsikt att flytta tillbaka till lägenheten. Frågan vägs fortfarande in i bedömningen men är inte avgörande.
- Det finns ingen tidsgräns för andrahandsuthyrning reglerad i lag. Tiden får bestämmas utifrån de enskilda omständigheterna i det enskilda fallet. I allmänhet kan dock sägas att de av bostadsrättshavaren angivna skälen väger svagare ju längre uthyrningen pågår.
- Vägrar styrelsen samtycke har bostadsrättshavaren ändå rätt att upplåta sin bostad i andra hand om denne har fått tillstånd från hyresnämnden. Tillståndet som är tidsbegränsat ges om bostadsrättshavaren anses ha skäl för uthyrningen.
Om en bostadsrättshavare hyr ut sin lägenhet i andra hand utan styrelsens samtycke är detta att betrakta som en otillåten andrahandsupplåtelse. Om inte medlemmen följer styrelsens anmaning till rättelse – att omgående upphöra med den otillåtna andrahandsupplåtelsen, kan föreningen säga upp medlemmens nyttjanderätt till lägenheten.
Samtycke till andrahandsuthyrning krävs inte om:
- en bostadsrätt har förvärvats vid exekutiv försäljning eller tvångsförsäljning av en juridisk person som har panträtt i bostadsrätten (t ex bank) och som inte antagits som medlem i föreningen, eller:
- lägenheten är avsedd för permanentboende och bostadsrätten till lägenheten innehas av en kommun eller landsting. Styrelsen ska däremot genast underrättas om en andrahandsupplåtelse.